شبکه چند سایتی در وردپرس
WordPress Multisite Network یا شبکه وردپرس چند سایتی به شما اجازه می دهد تنها با یک نصب وردپرس، چندین سایت راه اندازی نمایید. با استفاده از وردپرس چند سایتی شما قادر هستید در کوتاه ترین زمان و از طریق پنل مدیریت خود، یک سایت جدید وردپرسی راه اندازی کنید و با همان نام کاربری و رمز عبور اصلیتان به سایت جدید نیز دسترسی داشته باشید. یا اینکه می توانید به سایر کاربران اجازه دهید در شبکه شما ثبت نام کرده و برای خود سایت / وبلاگ راه اندازی نمایند. بنابراین همانطور که می بینید به سادگی می توان با استفاده از این امکان وردپرس انواع سیستم های وبلاگ دهی را راه اندازی کرد و یا به کسانی که با مدیریت وردپرس آشنایی کامل ندارند، این امکان را بدهید که با کمترین درگیری در نکات فنی، سایت خود را راه اندازی کنند.
کاربرد وردپرس مالتی سایت
کاربردهای وردپرس مالتی سایت بسیار گسترده است و البته باید به این نکته هم توجه داشت که هر کجا که به چندین سایت نیاز داشته باشید، وردپرس شبکه همیشه بهترین انتخاب شما نیست. کاربرد های وردپرس شبکه عبارتند از :
- راه اندازی سایت های دموی قالب
- راه اندازی انواع سیستم وبلاگ دهی یا سایت های مخصوص مدارس که به شکلی که بر هر دانش آموز یک بلاگ اختصاص داده شود
- راه اندازی سیستم های فروشگاهی برای مشتریان تحت یک دامنه
- راه اندازی سایت برای شرکت ها یا رستورانهایی که چندین شعبه ی مختلف دارند
- راه اندازی سایت های چند زبانه
پس وردپرس شبکه عملاً زمانی کاربرد دارد که شما مایل باشید چندین وب سایت تحت یک دامنه ایجاد نموده و از آنها استفاده کنید.
راه اندازی یک شبکه
اگرچه ویژگی Multi Site به عنوان بخشی از وردپرس می باشد ولی به صورت پیش فرض غیر فعال است و برای استفاده از آن ابتدا باید شبکه را راه اندازی کنید. برای انجام این کار بهتر است ابتدا از وب سایت ساخته شده بر اساس وردپرس خود پشتیبان (Backup) بگیرید.
سپس باید در مورد ساختار آدرس شبکه تان تصمیم گیری کنید. اگر از شیوه زیر دایرکتوری استفاده نمایید که خیلی عالی است و نیازی به تنظیمات خاصی نداشته و می توانید به مرحله بعد بروید. اما اگر می خواهید از زیر دامنه استفاده کنید، ابتدا باید مبحث Wildcard Subdomain را در چند خط پایین تر مطالعه نمایید.
مرحله بعدی، انجام تغییرات ساده ای در کدها است. برای این کار به فایل wp-config.php در دایرکتوری اصلی وردپرس خود مراجعه کنید و آن را در حالت ویرایش (Edit) قرار دهید؛ سپس به دنبال خط زیر بگردید.
/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */
پس از پیدا کردن این خط، کد زیر را بالای آن شبیه تصویر زیر، بنویسید و تغییرات در wp-config.php را ذخیره (save) نمایید.
define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
حالا به پیشخوان وردپرس بروید و روی گزینه ابزارها (Tools) کلیک کنید. مشاهده خواهید کرد که ویژگی جدیدی به نام راه اندازی شبکه (Network Setup) اضافه شده است.
ایجاد Wildcard Subdomains
Wildcard در مباحث مربوط به برنامه نویسی و به ویژه Regx برای بررسی مطابقت الگوها مورد استفاده قرار می گیرند. علامت * نشان دهنده یک نام دامنه غیر موجود است، در این حالت در واقع این یک رزرو کننده جا (Placeholder) برای نام زیر دامنه شما می باشد که هنوز تولید نشده است. وارد سی پنل (cPanel) شوید و از کادر Domains گزینه Subdomains را انتخاب کنید.
حالا همانند تصویر زیر، در کادر خالی روبروی Subdomain، یک علامت * قرار دهید و روی Create کلیک فرمایید.
نکته: در این قسمت باید با توجه به نیاز خود، شیوه ی آدرس دهی ای که برای شما مناسب تر است را برگزینید. مثلاً برای یک سایت دموی قالب و در حالتی که وردپرس مالتی سایت را روی سابدامین خود نصب کرده باشید، حالت اول آدرس دهی، یعنی آدرس دهی به صورت زیر فولدر توصیه می شود. یا اگر بخواهید یک سیستم وبلاگ دهی راه اندازی کنید، بهتر است از شیوه ی دوم آدرس دهی، یعنی اختصاص یک ساب دامین از دامنه ی اصلی، به هر سایت تحت شبکه، استفاده کنید.
اگر حالت اول آدرس دهی را انتخاب کنید نیاز به تنظیمات خاصی ندارید اما اگر تصمیم تان این است که از حالت دوم آدرس دهی، یعنی ساب دامین تحت دامنه ی اصلی استفاده کنید لازم است که فضای هاست خود را برای استفاده از این روش آماده کنید. در صورتی که از cPanel استفاده می کنید می توانید این کار را به شکل زیر انجام دهید :
۱ – وارد کنترل پنل خود شوید و به بخش subdomain ها بروید.
۲ – مانند شکل زیر یک ساب دامین با نام * برای خودتان ایجاد نمایید.
سپس به پنل مدیریت وردپرس بازگردید و از منوی “ابزارها” به زیر منوی “راه اندازی شبکه” بروید. در اینجا اگر افزونه ی فعالی داشته باشید، از شما درخواست می شود که افزونه هایتان را غیر فعال کرده و بعد از راه اندازی شبکه آنها را مجددا فعال کنید. بنابراین در صورت لزوم این کار را انجام داده و مراحل را پی گیری کنید.
در مرحله ی بعد نوع آدرس سایت های تحت شبکه تان را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که برای استفاده از این امکان باید ماژول mod_rewrite را روی سرور خود فعال داشته باشید. البته امروز تقریبا همه ی سرور های هاستینگ این ماژول را از پیش روی سرور نصب دارند.
در اینجا اگر مایل هستید آدرس سایت ها به شکل یک زیر دامنه از آدرس اصلی باشد باید sub-domains را انتخاب کنید و اگر مایلید آدرس دهی به صورت زیر فولدر باشد باید گزینه ی sub-directories را انتخاب نمایید. تنظیمات را تهیه کنید تا به مرحله ی بعد بروید و جزئیات شبکه از شما درخواست شود.
پیکربندی تنظیمات شبکه
بعد از اینکه موفق به راه اندازی شبکه شدید، باید به داشبورد شبکه برید تا تنظیمات شبکه رو پیکربندی کنید، سایت های جدید رو اضافه کنید و بقیه تنظیمات را به دلخواه انجام بدید. ماوس رو روی منوی My Sites در نوار ابزار مدیر ببرید و در پنجره ای که ظاهر خواهد شد روی Network Admin » Dashboard کلیک کنید.
متوجه خواهید شد که آیتم های جدیدی در منو برای مدیریت شبکه چندسایتی شما وجود دارد و همچنین یک ویجت داشبورد جدید خواهید دید که به شما امکان ایجاد سایت جدید و اضافه کردن کاربران جدید رو می دهد.
باز کردن تنظیمات شبکه برای ثبت نام
بخش Registration Settings در صفحه تنظیمات شبکه مهمترین تنظیم در راه اندازی شبکه شماست. به طور پیش فرض، ثبت نام کاربر و سایت در شبکه هر دو غیر فعال هستند. شما می توانید انتخاب کنید که سایت برای ثبت نام کاربر باز باشد، یا به کاربران فعلی امکان ایجاد سایت های جدید رو بدهید و یا به کاربر و سایت امکان ثبت نام بدهید.
سایر تنظیمات شبکه نیز در همین قسمت قابل تنظیم هستند و در پایان ذخیره تنظیمات انجام شود.
شبکه مالتی سایت وردپرس امکانات بسیاری را در اختیار شما قرار خواهد داد شبکه وردپرس امکانات بسیار زیادی دارد که با صرف مدت زمان مناسب می توانید به خوبی به آنها تسلط پیدا کنید.
می توانید کادر کنارRegistration Notification رو تیک بزنید تا هروقت که کاربر یا سایت جدیدی ثبت نام می کند یک ایمیل دریافت کنید. اگر می خواهید به مدیران سایت توانایی اضافه کردن کاربرهای جدید در سایت های خودشون رو بدید، کادر کنار Add New Users رو تیک بزنید. گزینه Limited Email Registration به شما این امکان رو می دهد که ثبت نام کاربر و سایت رو به آدرس ایمیل از دامنه ای خاص محدود کنید، و شما می توانید اون دامنه ها رو در این کادر وارد کنید. استفاده از این ویژگی زمانی مفید است که شما می خواهید فقط افرادی که در سازمان خودتون فعالیت می کنند اجازه ثبت کاربر و سایت جدید رو داشته باشند. به همین ترتیب شما می توانید از دامنه های خاص ممانعت کنید.
تنظیمات سایت جدید
بخش New Site Settings در صفحه تنظیمات شبکه به شما این امکان رو می دهد که گزینه های پیش فرض رو برای سایت های جدید ایجاد شده در شبکه رو پیکربندی کنید. شما می توانید ایمیل های خوش آمد گویی و محتویات پیش فرض اولین پست، صفحه و دیدگاه رو تغییر بدید.
تنظیمات آپلود در شبکه
نکته مهم این است که شما میزان استفاده از منابع سرورتون رو تحت نظر داشته باشید. در بخش Upload Settings می توانید مقدار کل فضایی که یک سایت می تواند برای آپلود استفاده کند را محدود کنید. حجم پیش فرض ۱۰۰ مگابایت هست که برای آپلود حداقل ۱۰۰ عکس مناسب است. شما می توانید این مقدار رو بسته به فضای هارد دیسکتون افزایش یا کاهش بدید.
انواع فایل های آپلود به صورت پیش فرض تصاویر، صدا/ویدئو و فایل های PDF هست. شما می توانید انواع فایل های موردنظر را به اون اضافه کنید مثلاً doc ، docx ، odt. در نهایت شما می توانید یک محدودیت سایز فایل انتخاب کنید به طوری که کاربرها نتوانند فایل های حجیم را در سرور آپلود کنند.
تنظیمات منو
در قسمت تنظیمات منو گزینه ای برای فعال کردن منوی مدیریت پلاگین ها در سایت های شبکه می بینید. فعال کردن این گزینه، منوی پلاگین ها را به مدیران سایت ها نمایش میدهد. اونها می توانند پلاگین ها رو در سایت های شخصی شون فعال یا غیرفعال کنند ولی نمی توانند پلاگین های جدید نصب کنند.
اضافه کردن سایت های جدید به وردپرس شبکه
برای اضافه کردن یک سایت جدید به وردپرس شبکه، روی گزینه Sites در منوی My Sites » Network Admin در نوار ابزار مدیریت کلیک کنید.
این گزینه به شما یک لیست از سایت هایی که در حال حاضر در شبکه شما هستند نمایش میدهد. به طور پیش فرض سایت اصلی شما به عنوان تنها سایت موجود در وردپرس شبکه در این لیست وجود دارد. برای اضافه کردن یک سایت جدید روی دکمه Add New در بالای پنجره کلیک کنید.
در صفحه Add New Site باید آدرس سایت جدید رو وارد کنید. نیازی نیست که آدرس کامل رو تایپ کنید، فقط قسمتی که می خواهید به عنوان زیر دامنه یا زیرشاخه از اون استفاده کنید کافی است. بعد از اون یک عنوان برای سایت و آدرس ایمیل مدیر سایت جدید رو وارد کنید.
در قسمت آدرس ایمیل مدیر می توانید یک آدس ایمیل غیر از آدرسی که در حال حاضر از اون برای مدیریت شبکه استفاده می کنید وارد کنید. اگر آدرس ایمیل در حال حاضر برای یک کاربر سایت نباشد، وردپرس یک کاربر جدید ایجاد می کند و نام کاربری و رمز عبور اون رو به آدرس ایمیلی که وارد کردید می فرستد.
زمانی که کارتون تموم شد روی دکمه Add Site کلیک کنید. یک سایت جدید به شبکه چند سایتی شما اضافه خواهد شد. به عنوان مدیر شبکه، یک ایمیل ثبت سایت جدید دریافت خواهید کرد. اگر یک کاربر جدید ایجاد کرده باشید، اون کاربر نام کاربری و رمزعبور و دستورالعمل وارد شدن به سایت رو با آدرس ایمیلی که شما ارائه کردید دریافت می کند.
اضافه کردن قالب و افزونه ها به وردپرس شبکه
به طور پیش فرض، مدیران سایت های شخصی نمی توانند قالب و پلاگین نصب کنند. شما به عنوان مدیر شبکه می توانید قالب ها و پلاگین ها رو نصب کنید و در اختیار کاربران قرار بدهید. برای انجام این کار به سایت اصلی خود وارد شوید و به منوی My Sites » Network Admin » Themes بروید.
در صفحه قالب های مدیر شبکه یک لیست از قالب های نصب شده در شبکه را می بینید. با کلیک کردن روی Enable Network در پایین هر قالب می توانید اونها را در دسترس سایت های دیگر قرار بدهید. به همین ترتیب با کلیک کردن روی لینک Disable Network در پایین قالب میتونید اون رو از دسترس خارج کنید.
شبکه مالتی سایت وردپرس امکانات بسیاری را در اختیار شما قرار خواهد داد.
توجه داشته باشید که نکات ضرروری جهت راه اندازی شبکه مالتی سایت را با هم مرور کردیم اما شبکه وردپرس امکانات بسیار زیادی دارد که با صرف مدت زمان مناسب می توانید به خوبی به آنها تسلط پیدا کنید.
مطالب مرتبط:
افزونه جستجو قدرتمند وب سایت با Swiftype
محدودیت دسترسی در پیشخوان وردپرس
درباره Mostafa Shoa
مدیر تیم پارس نویس، کارشناس مهندسی نرم افزار، مدرس دوره های برنامه نویسی و طراحی سایت در مدارس تیزهوشان، مشاور تبلیغات و بازاریابی استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی
نوشته های بیشتر از Mostafa Shoa
دیدگاهتان را بنویسید